SEA DYKE WENDUINE: SAFER, WIDER AND MORE ATTRACTIVE

zeedijk wenduine: veiliger, breder en aantrekkelijker
Compilation film of the new seawall in Wenduine (dutch).

Since 15 June 2015, Wenduine (De Haan) has an all-new sea dyke. The study that resulted in the Masterplan for Coastal Safety revealed Wenduine as one of the weakest links in our sea defence structure. For that reason, as well as the sand replenishment of 2012, sweeping measures were necessary to complete security.

The main purpose of the new sea dyke is to protect Wenduine against super-sized storms. Two storm return walls were built on the new and stabilised dyke body. The seaward storm return wall has the shape of a parapet. The nose sticking out above the beach is intended to defend against the storm waves. This wall has been anchored in the ground using posts measuring six metres in length. The landward wall has the shape of a bench and is covered, here and there, with wood. The large openings at street level can be closed by means of electrically controlled sliding gates in the event of a storm surge. The two walls together form a stilling wave basin, a basin where breaking storm waves lose their energy and thus also their force, which would pose a threat to the buildings.

The new dyke is also wider: halfway between the Roundabout and the first-aid station ten metres have been added. From the first-aid station to the Manitoba Slope, the dyke is now three metres wider than before. In addition, the new sea dyke is more attractive for hikers, tourists and holiday-makers. There is a roadway and hiking area that also offers space for terraces. There is new tiling and benches were integrated. On the way to the beach, stairs and accessible ramps were provided. The Roundabout, too, was been completely renovated and fitted with new benches and windscreens.

The project was completed within a very short time span of 275 calendar days. This way, the inconvenience for local businesses and residents was limited as much possible. This exceptional achievement was made possible thanks to meticulous preparation in collaboration with the municipality of De Haan, the water company Farys and NV De Rotonde.

REMARKABLE FIGURES

The seaward storm return wall is made of 1,500 secant posts. The foundations, storm return walls and steel structures incorporate 3,000 tonnes of steel. A total of 4,000 cubic metres of reinforced concrete was used and 1,500,000 clinkers were laid, accounting for 27,000m² of sea dyke paving.