Berging vaartuig Mahery uit het Vuurtorendok te Oostende

  • 26 september 2017

Op maandag 25 september is gestart met de ambtshalve berging van het gezonken vaartuig Mahery uit het Vuurtorendok in Oostende.
Het Vuurtorendok wordt gesaneerd in voorbereiding van de inrichting als jachthavendok.

De Mahery is een sleepboot van Russische makelij die gebouwd werd in 1976. Dit vaartuig werd enkele jaren terug achtergelaten in het Vuurtorendok. De zoektocht naar de eigenaar is tot nog toe zonder resultaat. Nadat het vaartuig in april is gezonken heeft afdeling KUST veiligheidsmaatregelen laten uitvoeren om milieuschade te vermijden.

De Nederlandse bergingsmaatschappij Hebo is gisteren gestart met de voorbereidende werken voor de eigenlijke berging. De duikers hebben kettingen en hefbanden aangebracht aan en onder het vaartuig en de toestand van het vaartuig werd gecontroleerd.

Vandaag, op dinsdagochtend, wordt gestart met het lichten van het vaartuig, waarbij deze ook zal leeg gepompt worden. Er wordt voorzien dat het vaartuig rond 10u op het ponton zal geplaatst worden.
Nadien wordt het ponton verder klaargemaakt om tegen het einde van de week de Mahery te kunnen afvoeren naar een sloper in de Antwerpse haven. Daar zal het 30 meter lange vaartuig van zo’n 200 ton volledig ontmanteld worden om het afval op selectieve wijze af te voeren.

De zoektocht naar een eigenaar gaat verder, zodat de Vlaamse Overheid deze kost van ca. 200.000 euro kan terugvorderen.