BRUG DE LICHTENLIJN

Wie langs de kustbaan in de richting van Knokke-Heist rijdt heeft hem ongetwijfeld al opgemerkt: De Lichtenlijn. Vlak aan de gemeentegrens tussen (Zee)Brugge en Knokke-Heist bouwde de afdeling KUST in 2007 – 2008 deze voetgangers- en fietsersbrug. Dankzij De Lichtenlijn kunnen zachte weggebruikers, toeristen en minder mobiele gebruikers veilig de drukke kustweg en trambedding oversteken. De Lichtenlijn vormt een verbinding tussen de natuurgebieden ‘Baai van Heist’ en ‘Sashul’ en een soepele aaneenschakeling van de kustfietsroute met het fietsroutenetwerk Brugse Ommeland.

Aan het begin en het einde van de brug staan de beschermde vuurtorens Laag Licht en Hoog Licht. Na de bouw van de haven in Zeebrugge in het begin van de 20steeeuw vormden het Hoog Licht en het Laag Licht een lichtenlijn. De naam van de brug De Lichtenlijn verwijst naar deze belangrijke bebakening van de haventoegang.

In het bruglichaam is een betonnen brugdek met harsafwerking en slijtlaag aangebracht. De stalen leuning is voorzien van LED-verlichting. De staalplaat van de brug loopt door boven het brugdek en fungeert als afscherming van de tramleidingen die onder de brug doorlopen. De zichtbare delen van de brug kregen een lichtblauwe verflaag. Er is ruim 90 ton staal verwerkt. De stalen brugpijlers hebben een Y-vorm en wegen elk 7,5 ton. Ook het aanleggen van de omringende site en de beplanting van de landhoofden met helmgras maakten deel uit van de totale afwerking. De Lichtenlijn werd eind augustus 2008 officieel in gebruik genomen.