BRUG HET WRAKHOUT

De afdeling KUST startte de bouw van de brug Het Wrakhout in februari 2013. De brug vormt een veilige verbinding tussen de wijk Harendijke bij De Haan en het strand. Wandelaars, toeristen en recreanten hoeven zich zo niet meer te wagen aan de gevaarlijke oversteek van de kustbaan en de sporen van de kusttram.

De brug van 83 meter lang en 4,4 meter breed is opgebouwd uit een stalen frame met een houten vakwerk. Er zijn ruim 1000 houten elementen in verwerkt. In de vakwerken alleen al zitten 600 balken van verschillende lengtes. Er zit zowat 100 kubieke meter tropisch Azobé hout in verwerkt. Het hout draagt een FSC label, wat wil zeggen dat de oorsprong traceerbaar is. Er zit ook ruim 30 ton profielstaal in de brug. Het Wrakhout en de omgevingswerken zijn begin mei 2014 afgerond.

De eigenzinnige architectuur van Het Wrakhout realiseert een ononderbroken contact met de zeewind, het opwaaiende zand en de zilte sfeer van strand en zee. De houten constructie ziet er willekeurig en chaotisch uit en verwijst daardoor naar aangespoeld wrakhout dat in de duinen verspreid ligt. De constructie verzoent talloze elementen en functies van de kust met elkaar: veiligheid, mobiliteit, natuur, zeewering, landschapsbeleving, zachte recreatie en cultuur. Door al deze aspecten is dit een schoolvoorbeeld van een geïntegreerd en duurzaam project voor kustontwikkeling.