Einde suppleties voorjaar 2018

  • 7 mei 2018

ind april beëindigde afdeling KUST de onderhoudscampagne van onze stranden voor dit voorjaar. Het laatste zand werd aangevoerd op het strand van Wenduine, ter hoogte van de Manitobahelling. De werken in Mariakerke, Oostende en Bredene waren eerder al voltooid. In totaal werd dit voorjaar ruim 970.000m³ zand gesuppleerd. De natuurlijke zeewering is daarmee opnieuw een stuk veiliger, robuuster en klaar om nieuwe stormen te weerstaan.

Tijdens de eerste week van mei werd in Wenduine de zinkerleiding op het strand gebracht. Deze wordt gebruikt tijdens een suppletiecampagne om het zand van de sleephopper op te persen naar het strand. De stalen leiding van 850 meter lang en een diameter van 600mm ligt tijdens de suppletiewerken op de zeebodem, dwars op de kust. Om de leiding te kunnen demonteren moet ze op het strand liggen. Men perst eerst perslucht in de leiding om ze drijvend te maken. Daarna wordt ze gesleept naar een locatie zonder strandhoofden, parallel aan de waterlijn. Grondverzetmachines duwen de zinkerleiding nog een stuk hoger dan de hoogwaterlijn zodat ze steeds droog ligt.

De leiding in Wenduine wordt vanaf maandag 7 mei gedemonteerd op het strand ter hoogte van de Cabane en Chalet Westhinder. De leiding wordt in transporteerbare stukken van ongeveer 12 meter lang gebrand. Vrachtwagens zorgen voor de afvoer via de strandtoegang de Cabane.