Kustjachthavens

Het bevorderen van watergebonden recreatie past in de visie van het geïntegreerde beheer van de kustgebieden. In en rond de Vlaamse kustjachthavens tiert de zeezeilvaart welig. De zeilscholen, de sportzeilers, de pleziervaart en de toervaart vinden hier hun gading. Ook zeehengelaars, zee-scouts, wandelaars en fietsers komen langs het water aan hun trekken. Kustjachthavens hebben een toeristisch-recreatieve maar daar daarnaast ook een economische waarde. Bovendien verfraaien ze de badplaats en verhogen bij inwoners en recreanten de kustbeleving en de watergebonden ervaringen.

De afdeling KUST bouwt en onderhoudt in de kustjachthavens van Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge de basisinfrastructuren. Dat houdt in dat zij dokken realiseert en op diepte houdt. Zij trekt kaaimuren en glooiingen op, evenals scheepshellingen, steigers en trappen. Zij onderhoudt de staketsels en de wandel- en fietswegen.

In uitvoering van het “Beleidsplan Waterrecreatie, Watersport en Watertoerisme” ijvert de afdeling KUST voor het instellen van een concessiebeleid dat uitbaters stimuleert om alle nodige investeringen te doen om te voorzien in een kwalitatieve exploitatie, met oog voor comfort, hygiëne en milieu.

Alle informatie over de jachthavens aan de Vlaamse kust vind je terug in deze rijk geïllustreerde brochure.

Onderstaande filmpje geeft je een impressie van de vier kustjachthavens.