RENOVATIE OOSTERSTAKETSEL BLANKENBERGE

De afdeling KUST start vanaf september 2016 met de laatste renovatiefase van het Oosterstaketsel in Blankenberge. Daarbij zullen de vloerplanken, de steun- en koppelbalken, de gordingen en de steunpalen die in slechte staat zijn vervangen worden. De draagstructuur en de houten draagvloer worden vernieuwd. Alles boven de hoogwaterlijn wordt opnieuw geschilderd.

In de jaren 1860 diende het Oosterstaketsel als geleiding voor de toegang tot de vissershaven van Blankenberge. Het toenmalige staketsel was 110 meter lang en 2,7 meter breed. Alle palen waren onderling verbonden met één houten balk. Op het einde van de 19de eeuw kreeg het staketsel zijn huidige lengte, 408 meter en werd het 5,45 meter breed. Bij deze zeewaartse uitbouw verbonden dubbele gordingsbalken de palenstelsels.

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog brandden zowel het Ooster- als het Westerstaketsel af. Het Oosterstaketsel werd in 1953 terug opgebouwd. Daarna werd op regelmatige basis onderhoud uitgevoerd: bestaande elementen werden vastgezet en ontbrekende of beschadigde elementen vervangen. Aan het einde van de jaren 90 stelde men vast dat de houten onderdelen verweerden. Dit kon problemen opleveren voor de stabiliteit en dus ook de veiligheid van het staketsel. Ondertussen zijn de volledige kop en voet van het staketsel vernieuwd. Omdat het Oosterstaketsel een beschermd monument is, ziet men erop toe dat alles in de oorspronkelijke toestand hersteld wordt.