Renovatie strandtoegangen Bredene

PROJECTINFO

Half september 2020 start de renovatie van de strandtoegangen ter hoogte van strandtoegang 2 't Duynegat), strandtoegang 3 en strandtoegang 6. 

Zowel strandtoegang 2 als 3 verzanden vaak.  Om dat te voorkomen bouwt afdeling Kust betonnen keermuren. Om die zoveel mogelijk te integreren in de omgeving worden ze bekleed met hout. De hoogte van de keermuren varieert tussen 1m en 2 m ten opzichte van het maailveld (de begane grond). Zitbanken en fietsrekken moeten het geheel opnieuw een positieve uitstraling geven.

De toegang naar Hippo Beach wordt opnieuw aangelegd in printbeton. Hier worden keermuren voorzien van aan het strand tot aan de grote duinpanne, de Paelsteenpanne, die de strandtoegang doormidden kruist. Een duinpanne is een laag gelegen gebied in een duin. De Paelsteenpanne ontstond honderden jaren geleden, toen de duinen nog niet zo begroeid waren als nu. Onder invloed van de overheersende zuidwestenwind, waaide het droge zand richting De Haan. Wat overbleef was nat zand dat te zwaar was om weg te waaien. Zo ontstond de grote duinpanne. Het wegwaaiende droge zand vormde verderop steeds hoger wordende kleine duintjes die we vandaag kennen als de de grote en imposante 28 meter hoge Spanjaard of Blekkaart duin richting De Haan. De duin had de vorm van een parabool (halve maan) maar de noordelijke arm is door de terugtrekking van de kust in zee verdwenen. Het gebied bevat miljoenen kubieke meter opgewaaid zand uit de Paelsteenpanne. Om te verhinderen dat het natuurlijk proces van zandverplaatsing onderbroken zou worden, wordt geen keermuur voorzien tussen de duinvoet en het verharde wandelpad richting Bredene. Zo blijft zandtransport tussen beide helften van ee Paelsteenpanne mogelijk. Die blijvende zandverplaatsing is een belangrijk onderdeel van het duinleven. Het zorgt voor een verjonging van de waardevolle begroeiing en houdt heel wat soorten in stand. Bovendien kunnen zowel planten als dieren zich op die manier ongeremd in het gebied verspreiden. 

PLANNING

De werken starten half september 2020  en zullen in het voorjaar van 2021 afgerond zijn. De uitvoering gebeurt in fases. De toegang tot het strand zal zo weinig mogelijk gehinderd worden. 

PROJECTZONE