Vlaamse Hydrografie vertegenwoordigd op overleg IC-ENC in Kaapstad

  • 30 augustus 2019

Begin juli trok Kaatje Vandaele, team leider cartografische producten bij Vlaamse Hydrografie, naar Kaapstad voor het steering committee van het IC-ENC. 

Het wat?

Het IC-ENC (International Centre for Electronical Nautical Charts) is een non-profitorganisatie die controle uitvoert op elektronische vaarkaarten (ENC's) en ze verdeelt voor hydrografische diensten die lid zijn. Zij gaan onder andere na of de kaarten voldoen aan de internationale standaarden.

Elk jaar organiseert het IC-ENC een steering committee. Alle leden zijn daarop uitgenodigd. Tijdens zo'n overleg komen verschillende onderwerpen aan bod:

  • verloop van controles en verdeling
  • opzet van verdeling naar nieuw doelpubliek (bv de pleziervaart)
  • verantwoording van de financiële kant
  • vraag naar hosting voor toekomstige opleidingen, conferentie of steering committee
  • toekomstige planning voor de implementatie van nieuwe IHO-standaarden
  • ...

Dit jaar vond de meeting plaats in Kaapstad. Er waren 53 vertegenwoordigers uit 35 verschillende landen.

Een belangrijk resultaat van het overleg is dat de elektronische vaarkaarten ook beschikbaar gemaakt zullen worden voor onder andere de pleziervaart. Momenteel kunnen enkel mensen die een ECDIS-systeem hebben ENC's gebruiken. Daar komt in de toekomst dus verandering in.

"Als Vlaamse Hydrografie mogen we hier zeker niet ontbreken," vertelt Kaatje. "Voor mij was het zowel een professionele als een persoonlijke verrijking. Een ideaal netwerkmoment, wat de samenwerking tussen de verschillende hydrografische diensten en IC-ENC zeker ten goede komt."

 

Steering committee IC-ENC - groepsfoto

Groepsfoto van het IC-ENC steering committee in Kaapstad