ZEEHELDENPLEIN OOSTENDE

In juni 2012 opende in Oostende het volledig gerenoveerde Zeeheldenplein. Het nieuwe, grotere plein moet de stad in de eerste plaats beschermen tegen overstromingen. Ondanks het brede noodstrand bleef de zone aan het Klein Strand immers bedreigd bij zware stormen.

Het nieuwe Zeeheldenplein is drie keer zo groot als vroeger. De golfdempende constructie, die is uitgewerkt in functie van de veiligheid en met oog voor recreatief gebruik, is geïntegreerd in het nieuwe plein en de omgeving. Een verlaagde strook doet dienst als wandelpromenade. Zo sluit het Zeeheldenplein nu aan op de Albert I promenade, op de wandelweg van de nieuwe westelijke havendam en op de Visserskaai. In het plein is de oorspronkelijke historische bastionvorm visueel afgetekend in de bevloering. Het Zeeliedenmonument staat nog steeds centraal op het vernieuwde plein. Rond het verzonken fonteinplein zijn glazen windschermen geplaatst. Langs deze glazen wand, die de recreanten beschut tegen de wind, staan zitbanken. Het grotere plein en de bredere dijk bieden in combinatie met het Klein Strand nieuwe mogelijkheden voor recreatie en evenementen.

De afdeling KUST werkte nauw samen met de stad Oostende om van het Zeeheldenplein het visitekaartje van een maritiem Oostende te maken. Voor de stad betekent de renovatie van het Zeeheldenplein de kers op de taart van de maritieme renovatie. Het plein kreeg veel uitstraling en heeft een multifunctioneel karakter: het biedt bescherming tegen de grillen van de zee maar het brengt ook mensen samen. Het is een plein voor ontmoeting, waar je kan genieten van de stad en de zee, kortom een plaats om tot rust te komen.

De renovatie van het Zeeheldenplein was een grote uitdaging voor de afdeling KUST. Hier is niet alleen gewerkt aan de beveiliging tegen overstroming, maar ook aan de verfraaiing van de leefomgeving. Er werd gestreefd naar een zo groot mogelijk respect voor de Oostendse zeedijk die zonder meer waardevol historisch erfgoed is. Tegelijkertijd is het plein een voorbeeld van aantrekkelijke architectuur.

zeeheldenplein